Milton Flat

Paul Archer Design, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Linda Stewart     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • BEFORE Ground floor    
  • BEFORE Rear elevation    
  • AFTER Ground floor    
  • AFTER Rear elevation    
  • Sliding door detail     

Complete refurbishment with extension of a cramped ex-local authority ground floor flat

This project involved the opening up of a tired and pokey ground floor garden flat into a spacious, light filled open-plan family home.

The former half-width extension was replaced with a full-width structure adding much needed floor space for the young family.

Full-height glass doors run the entire width of the extension creating a sense of openness allowing the garden to be enjoyed from all angles. A side courtyard has been created allowing daylight deep into the plan.

Openings to the existing structure have deliberately been kept small to minimise cost, yet the effectiveness of these apertures should not be understated; connecting spaces and creating interesting views.

The white-on-white interior expresses the simplicity of the scheme, with white joinery and Corian worktops to match. The white continues outside in the oversized sliding doors, with white cladding also fabricated from Corian. Large yellow doors frame the view, adding to the playfulness of this cost effective scheme.

Data

  • Completed: Oct 2015
  • Floor area: 102m2
  • Sector: House
  • Total cost: £100,000
  • Funding: Private
  • Address: Milton Grove , London, N16 8QY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers