Turner House

Paul Archer Design, London, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Nick Guttridge (website)     Download Original

  • Plan    
  • Section    
  • Elevation    
  • Turner house    
  • Detail    

Full width, ground floor extension using the proportions of the interior dining and living room spaces to reflect the exterior form

This beautiful, generous Victorian house had some front rooms, but at the back a collection of small pokey rooms. The whole ground floor has been connected - only the grandest original front room retaining its original form.

Whilst going full width on the extension, we allowed the proportions of the interior spaces to be reflected on the exterior. This helped break up the masses and allow the new extension to ‘lock’ onto the older house in a composed way. The living spaces are allowed to project out whilst the kitchen is stepped back - this allows both spaces to then open onto an external terrace.

he orientation is almost due south and so we have integrated venting systems at the base of the glass box and at high level in the rooflight - to get a good cross ventilation. The palette of materials is very simple and striking. Most surfaces are washed out or simple black or white. These are then offset against large expanses of marble for the kitchen.


  • Begun: Nov 2009
  • Completed: Sep 2010
  • Floor area: 125m2
  • Sector: House
  • Total cost: £250,000
  • Tender date: Oct 2009
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract with contractor's design 2011
  • Address: 88 Muswell Road, London, N10 2BE, United Kingdom

Professional Team