Talfourd Road

Cross Harris Architects, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

GG Archard (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A contemporary rear garden extension

The project comprises a large 8m rear extension with internal modifications to the hallway and upper landing to a detached Victorian house in south east London.

The contemporary zinc roof sloping down from a large skylight, interlocks into a new white rendered volume extending from the existing house.

A 5x5m corner cantilever with crittal-style sliding doors opens onto the large mature garden.

The extension provides a new open plan kitchen, dining room and snug area, with a utility room, WC and store room located off the new hallway.

Handmade clay tiles define the transition from new to old and the wide Dinesen timber floorboards run through to the end of the extension.

The shaker-style kitchen units include a built-in pantry recessed into the wall. The angular ceiling rises up to a large skylight that washes natural light over the dining room.

Brick slips have been used along the party wall to introduce a more textural material within the space.

A large fixed window has been position at the end of the ground floor hallway to frame a view directly into the garden when entering the building and a masonry infill to the upper floor landing creates a reading space with views onto the garden and extension.

Landscaping included modifying the existing grass levels, planters wrapping around the perimeter of the extension, and the house, sedum roof, and new limestone paved terrace area. 

Data

  • Begun: Jan 2016
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 60m2
  • Sector: House
  • Total cost: £145,000
  • Tender date: Aug 2015
  • Procurement: RIBA Domestic Contract
  • Address: 83 Talfourd Road, London, SE15 5NN, United Kingdom

Professional Team

Suppliers