Fernbrae Close

Paul Archer Design, Surrey, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Exterior 

Will Pryce (website)     Download Original

  • Exterior    
  • Exterior    
  • Exterior    
  • Exterior    
  • Exterior    
  • Living room    
  • Kitchen    
  • Living room terrace    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • East and west elevations    
  • North and south elevations    
  • 3D    
  • Glazed pathway detail    
  • Glazed pathway detail    
  • Patio door detail    

Residential

The separation of the buildings is a direct reflection of the organisation of space. The sleeping spaces are placed in the old structure, and the living spaces in the new structure. These two forms are then joined with a simple fully glazed link corridor that almost gives you the sense of going through the garden to go to the bedrooms.

The new form runs at 90 degrees to the original house, running east/west. This continued the theme of the house being in the centre of the plot surrounded by garden and we enjoyed giving the new structure a number of different aspects.

On the south side is a small enclosed terrace for sitting out in the mornings opening from the kitchen (with the window acting as a serving hatch from the work area) and on the west corner, another terrace for sitting out in the evenings, opening from the living space. These are quite different in feeling and offer quite different views and sense of enclosure.

The whole new building was based on a barn like structure. It is one simple volume made from a timber balloon frame, and clad in timber. This idea is emphasised by the use of black vertical boarding, picking up on a common agricultural aesthetic in the area. This cladding was cheap enough to allow us to overclad the garage and thus make it feel part of the new space.

Data

  • Begun: May 2009
  • Completed: Dec 2010
  • Floor area: 185m2
  • Sector: House
  • Total cost: £184,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2009
  • Procurement: JCT
  • Address: Fernbrae Close, Surrey, GU10 4EU, United Kingdom

Professional Team