Glass Box Project

Studio 304 Architecture, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

External View 

Jason Taylor (website)     Download Original

  • External View    
  • Rear Elevation    
  • View from window seat    
  • Rear Elevation    
  • View from Internal Window Seat    
  • Glazing detail    
  • Internal View of kitchen & dining space    
  • Kitchen Joinery    
  • Kitchen Joinery    
  • External View    
  • Kitchen Joinery    
  • Dining Table & Joinery    
  • Dining Table    
  • Internl View - Night    
  • External View - Night    
  • Site Plan    
  • Existing Floor Plan    
  • Proposed Plan    
  • Existing Section    
  • Proposed Section    
  • Detail Section    

A glass-box extension to an end-of-terrace home

This glass box extension allows light to the interior of the property and provides views over the adjacent park from the ground floor living spaces.

Shaded from the sun by the orientation of the existing house, this new frameless glazed element takes advantage of the unique view from this end of terrace property.

The project includes a basement excavation to the existing cellar and an acoustically isolated music room.

At ground floor level the bespoke joinery features window seats and opaque windows to effectively bring the light provided into the centre of the property.

The joinery featured in the kitchen/dining area was designed to benefit from the volume of light allowed into the living spaces.

A restrained palette of ceramic tiles, spray lacquered mdf and dark stained oak were used to create a practical space with clean lines, but also a space with depth and warmth. A darker ceramic tile from the same family as the light grey floor tile was used to finish the kitchen splashback and storage recesses, while all of the recesses were clad with dark oak to accentuate the depth.

Both the enlarged window seat and opaque window to the basement are also lined with dark oak, their frames hidden within the joinery in a similar vein to the structural steel supporting the larger glass box.

Data

  • Begun: Jul 2014
  • Completed: Feb 2015
  • Floor area: 80m2
  • Sector: House
  • Total cost: £200,000
  • Address: Clapton, London, E5, United Kingdom

Professional Team

Suppliers