Victoria Road

Paul Archer Design, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Nick Guttridge (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Elevations    
  • Sections    
  • Floor plans    
  • Elevations    
  • 3D view    
  • 3D view    
  • Detail    
  • Detail    

Residential

This is a house we have added nothing to. In fact, all we have done is take away. We removed the whole ground floor, including the external walls to the rear, we removed the stairs, most of the interior and sections of the roof.

This was a client with the vision to see that they didn't need more space, they just needed better space. They also had the vision to get the garden designed and built at the same time as the house. This was particularly important as the new house is now intimately related to the garden.

Four large sliding and stacking doors - on a single track slider, allow you to completely remove the corner of the back of the house. The kitchen counter runs out into the garden and becomes the enclosure for the rainwater collection tank. These doors are protected from the sun by a projecting canopy that clearly defines new and old structure.

Internally the stairs are a new focal point, weaving up through the main spaces. A large new rooflight gives great natural light and ventilation above this stairwell. The top floor is a fantastic master suite with a smaller guest suite - perfect for a couple who's children have flown the nest.

The kitchen is central in the ground floor and the garden room is conceived to be used as either for lounging and reading the papers, or as a larger more formal dining space. The front living room is separated from the kitchen with a large sliding wall, allowing you to acoustically seal away the TV sounds.

Data

  • Begun: Jun 2010
  • Completed: Feb 2011
  • Floor area: 97m2
  • Sector: House
  • Total cost: £145,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2010
  • Procurement: JCT
  • Address: 10 Victoria Road, London, TW11 0AZ, United Kingdom

Professional Team