Green Orchard

Paul Archer Design, Gloucestershire, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Will Pryce (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Green Orchard site location    
  • Ground floor plan    
  • Basement plan    
  • Section    
  • Elevations    

Low-lying Four-bedroom home clad with reflective aluminum

The main living spaces and master bedroom are located on the ground floor with direct access to the garden. An excavated sunken level creates a second floor for additional sleeping accommodation.

The house contains four bedrooms (two of which have en-suite facilities), a main bathroom, a workshop space, kitchen, dining and living area. The open-plan living space is arranged on the ground floor around a wood-burning stove.

The outer skin of the building is made of hand-crafted full-height panels, which are electronically motorised to fully slide open. The panels are highly insulated and allow the occupants to control and vary the thermal performance of the house, depending on the time of day and season. The panels are constructed of locally sourced timber and clad with mirrored aluminium to reflect the landscape and camouflage the structure in its surroundings.

Data

  • Begun: May 2009
  • Completed: Feb 2011
  • Floor area: 200m2
  • Sector: House
  • Total cost: £500,000
  • Address: Gloucestershire, United Kingdom

Professional Team