No. 49

31/44 Architects, London , 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Anna Stathaki (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Street Elevation    
  • Section    
  • Section    
  • Detail section    

A self-build detached house in South East London

Located on an urban infill site in close proximity to the River Quaggy in South East London, the house was built by Stephen Davies, one of 31/44’s directors – his second self-build within the same street.

The form and arrangement of the house is derived from a response to the immediate context and site conditions. The street is a conventional Victorian terrace on one side, with an ad-hoc assembly of fences, walls, mews and garage buildings on the other where No. 49 is located.

The building is raised from the street to alleviate flood risk concerns with a simple staggered rectilinear footprint at ground level and the first floor mass located towards the northern boundary of the site. Large openings capture views of surrounding trees and the courtyard gardens. The southern section of the plan, containing the main living spaces, sits between the two principal courtyards. To the rear, the client’s studio catches the southern light. The guest suite is also located to the rear with a view into the third, quiet, external courtyard space.

The interior is characterised by a series of birch-faced joinery cabinets. They divide space, create framed views and also form display cases for a plethora of homewares and keepsakes, collected by Stephen and his partner, a stylist, collector and curator.

The first floor is accessed via a curved timber staircase with a large picture window overlooking the street. The master bedroom features connecting doors through to the third bedroom, offering a flexible layout of spaces.

At street level, the house has a set back entrance door, planting, steps and gates to the two front courtyards. The first floor, by contrast, is formed of a flush brickwork panel and window sitting upon a concrete lintel that holds all of these elements together.

Data

  • Begun: Feb 2015
  • Completed: Jun 2016
  • Floor area: 125m2
  • Sector: House
  • Total cost: £245,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2014
  • Procurement: Management Contractor
  • Address: 49 Weardale Road, Lewisham, London , SE13 5QP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers