Cecilia Road

MW Architects, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Long view looking to shower and study 

French & Tye (website)     Download Original

  • Long view looking to shower and study    
  • View into new extensions    
  • Rear Elevation    
  • Study corner with shower corner beyond    
  • Looking from the garden into the study    
  • Side elavation    
  • Shower     
  • Concrete shower walls    
  • View out through shower and study    
  • Study    
  • View into study through side door    
  • Study    
  • Desk    
  • Shower ventilation door    
  • Shower shelves    
  • Extension plan    
  • Plan    
  • Rear Elevation    
  • Side Elevation    
  • Section A-A    
  • Shower room detail    
  • Section B-B    

A small rear extension providing a home office space and shower

This is a very small but finely tuned garden extension. The existing space was a home office but the client wanted a little more room with a stronger connection to their beautiful garden. They also wanted to have a walk-in shower that felt like showering in the garden.

We extended the office into the garden so that the ground level finished level with the reclaimed oak desk and created a frameless corner window. The shower, which projects discreetly sideways from the original space, has a three-sided full height frameless glass corner and roof providing the sense of being outside.

The shower has a secret ventilation door which disappears into the external cladding when shut, but allows the fresh garden air into the shower further simulating the outdoor shower experience. The internal face of the ventilation window is clad in copper which is intended to tarnish and stain the concrete aperture.

Externally, the building is clad in black-stained timber in reference to the vernacular shed and garden buildings, which sit comfortably within the landscaping.

Internally, the materiality has a much stronger sense of permanence and solidity. Exposed brick connects the extension to the existing Dalston house style and the exposed steel work continues in this vein in the main study space. The shower area is formed from insitu exposed concrete with a pebble tile floor. It is highly textural; akin to showering under a waterfall on the edge of a cave looking out into the landscape.

Data

  • Begun: Sep 2013
  • Completed: Jan 2014
  • Floor area: 8m2
  • Sector: House
  • Total cost: £35,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2013
  • Procurement: JCT - Minor Works with Contractor Design
  • Address: 16B Cecilia Road, London, E8 2EP, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more