Rackham Library

MW Architects, Pulborough, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The Library 

MW Architects (website)     Download Original

  • The Library    
  • Inside the library    
  • Library interior showing wood burning stove    
  • Inside the front screen    
  • Long view back to main house    
  • Long view inside library    
  • View from behind pizza oven    
  • Front Elevation of Library    
  • View of library from main house    
  • Site plan    
  • Floor plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Elevation    
  • Detail    

New-build sunken library outbuilding in the grounds of a family home in the South Downs National Park

MW Architects have recently completed this library pavilion in the garden of Rackham Cottage located in the South Downs National Park.

The building is cut into the natural slope and extends to form a retaining wall for a new lawn and orchard at the same level as the main house. At the lower level the library has an aspect back into woodland.

Viewed from the house the building peeks up above the lawn making it practically invisible and maintains the woodland view behind. The library is a quiet escape from the busy household. Like a cave; it is buried in its landscape but visually connected to the surrounding environment.

Data

  • Begun: Sep 2011
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 48m2
  • Sector: House
  • Total cost: £115,365
  • Procurement: Tradtional - JCT Minor Works with Contractor's Design [MWD]
  • Address: Library Outbuilding, 2 Rackham Cottages, Greatham, Pulborough, RH20 2ES, United Kingdom

Professional Team

Suppliers