Aberavon

Inside Out Architecture, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Jim Stephenson (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A small rear extension at the back of a listed terrace building in Mile End, East London

The client’s modest budget required some creative thinking, and the need to retain the existing garden fences actually provided us with the concept for the new extension’s cladding. The new cladding was made to match these fences so that the extension would instantly blend into its context.

A high-spec glazing system provided a seamless connection between the new living space and the garden, reinforced by the way the internal floor finish was carried into the courtyard. A strip rooflight washes the side wall of the new living space with natural light, and a successful sedum roof provides a pleasant view from the existing upper ground floor window.

A new wet room was added on the stair’s half landing, and a new full height glazed panel provides a view into the new living spaces as you descend the staircase.

Data

  • Begun: Jan 2013
  • Completed: Jun 2013
  • Floor area: 45m2
  • Sector: House
  • Total cost: £125,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2012
  • Procurement: JCT Homeowners Contract
  • Address: 10 Aberavon Road , London, E3 5AR, United Kingdom

Professional Team