Garden Yoga Studio

MW Architects, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Garden Yoga Studio 

French & Tye (website)     Download Original

  • Garden Yoga Studio    
  • View of Yoga studio looking back to house    
  • Garden Yoga Studio    
  • View of Yoga Studio looking back to house    
  • Garden Yoga Studio    
  • Roof to wall detail (rear)    
  • Garden Yoga Studio and Patio    
  • Concrete wall detail (internal finish)    
  • Concrete Wall to Glass doors detail    
  • Roof to concrete wall detail    
  • Garden Yoga Studio    
  • 20140226-DSC_6357-lores.jpg    
  • Garden Yoga Studio    
  • Inside the Garden Yoga Studio    
  • View of Garden Yoga Studio from house    
  • Site plan    
  • Site section    
  • Visualistaion    
  • Visualisation    
  • Section detail    
  • Section detail    
  • Section detail    

Garden yoga studio combining bare concrete, corrugated steel, copper and timber to form a calm retreat in Central London

The garden of this north London house was the final phase of a large refurbishment project. The client wanted a serene retreat for yoga set in a ‘tropical’ garden.

The building needed to have a sense of solidity and permanence yet be open to and part of the garden. It had to be better than off the shelf garden rooms which were rejected on the grounds of flimsiness and restricted openings.

The site is a conservation area and therefore the building had to be built without requiring planning permission through permitted development rights.

The area was also surrounded by mature tress with shallow roots, making traditional strip foundations impossible and had to resist the spread of fire across the garden boundaries which is was adjacent to on two sides.

The structural solution for the tree roots was to cast three sides of a cube in reinforced concrete. This acts as one and was cast straight onto the ground - the whole building floats over the roots.

The two walls are left exposed internally and were cast with meranti board formwork that matched the surrounding fence. The boards were used for three lifts, then cleaned and charred to be reused as a flexible boarded ceiling under the incredibly thin (100mm structural zone) steel roof that cantilevers over the fully openable sliding corner glazing. All six panels slide to give flexibility

Data

  • Begun: Oct 2013
  • Completed: Jan 2014
  • Floor area: 25m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £70,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2013
  • Procurement: Traditional - JCT Intermediate Works with Contractor Design
  • Address: Rear Garden, 4 Maresfield Gardens, London, NW3 5SU, United Kingdom

Professional Team