Independent Place

MW Architects, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

French + Tye (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • After - 3D render    
  • After- Ground Floor Plan    
  • Before - Rear Elevation    
  • Before - Ground Floor Plan    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

The replacement of a simple conservatory with a double curved, self-reciprocating, cantilevering roof structure

The client wanted a new extension which was of a similar size to the existing conservatory, but with a bit more climatic stability, a little less glare and more privacy whilst still retaining light and the relationship to their modest Dalston garden. The clients were keen to embrace a unique design solution.

MW Architects designed a lightweight roof comprised of a lattice of beams which curve in both directions, with a stressed plywood skin. The roof is supported along the rear edge and on six square steel columns.

The design utilises the existing conservatory foundations and retains the floor slab including underfloor heating and tiles - a cost effective and practical strategy.

To control solar gain and glare, the roof peels upwards to take advantage of low winter sun and maximise the visual connection to the garden. The roof overhang shades the glazing from the high summer sun thereby creating an effectively insulated space with a tactile exciting roof.

The roof dips down along its western edge to respect the adjoining neighbours’ view by matching the eaves level of the old conservatory. A clerestory all round lifts the roof so it appears to float.

Curved roof beams were cut from LVL timber panels and then bolted together on site. This careful material choice enabled the beams to be small enough to maintain head room, whilst each structural grid connection is self-reciprocating - the curving edges provide stability to the cantilevering eaves.

Data

  • Begun: Jun 2015
  • Completed: Jan 2016
  • Floor area: 25m2
  • Sector: House
  • Total cost: £57,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2015
  • Address: Independent Place, London, E8 2HE, United Kingdom

Professional Team