My House

MW Architects, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

20170704-DSC_6347-Edit-LO-RES 

    Download Original

  • 20170704-DSC_6347-Edit-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6390-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6524-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6405-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6353-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6454-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6466-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6503-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6527-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6540-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6544-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6589-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6599-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6627-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6428-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6421-Edit-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6463-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6603-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6374-LO-RES    
  • 20170704-DSC_6452-LO-RES    
  • My House Drawings-1    
  • My House Drawings-2    
  • My House Drawings-3    
  • My House Drawings-4    
  • My House Drawings-5    
  • My House Drawings-6    
  • My House Drawings-7    
  • My House Before rear    
  • My House Before kitchen    
  • IMG_1291    
  • IMG_1379    
  • IMG_2427    

A tiny extension; just big enough for a dining room table has created a new layout of family spaces where the whole family can eat, relax and play together.

A modest extension of just 7 sqm, refinished throughout the existing space into the new. Simply, it is a new kitchen and family room, but it is also a culmination of ideas and a showcase of design approach. The extension itself utilises simple architectural devices to make the most of a small space and connect it to the original house and garden; frame-less glass corners, views through, contrasting brick, consistent floor finish and fitted furniture running through old and new spaces.

The intent was to create a functional space for our young family but also to create delight for us in the spaces we occupy the most, and to experience a little bit of what we normally create for others.

The previous plan had the dining table just inside the front door. It became a dumping ground and bottle neck, the house was cramped and badly connected to the garden. Simply by moving the dining room table into the new extension, a new space was created that doesn’t have a specific function. It’s the hall, it’s the playroom, it’s the place to charge your phone, the place for the kids to do their homework, it is the circulation space for the house that connects all the others, its the place to wait, the place to put your shoes on.

No structural changes were made to the existing house, and with just one window removed and the existing opening dropped to the floor, the extension is simply a box on the back. It has an ultra thin roof, carefully placed frameless glazing, and constructed from a palette of raw materials but a box nonetheless.

Data

  • Begun: Nov 2016
  • Completed: Mar 2017
  • Floor area: 26m2
  • Sectors: Residential, House
  • Total cost: £70,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2016
  • Procurement: Traditional
  • Address: 28a Waveney Avenue, London, SE1 2TU, United Kingdom

Professional Team

Suppliers