Bromar Road

MW Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Dining Area 

French + Tye (website)     Download Original

  • Dining Area    
  • External view from garden    
  • External view from garden    
  • View to rear    
  • Glass bridge & hallway    
  • Balustrade and Skylight    
  • View from hallway    
  • Glass bridge and staircase    
  • Staircase    
  • Lower Ground Floor Playroom    
  • Lower Ground Floor Plan    
  • Ground Floor Plan    
  • After Section    
  • After Sectional Render    
  • After Sectional Render    
  • After Rear Elevation    
  • Construction of internal staircase    
  • Rear wall box frame    
  • View to garden during construction    
  • Strip out of existing lightwell and lower ground floor    
  • Internal staircase void from lower ground floor level    
  • Alterations to existing structure    
  • Internal view during construction    
  • After Glass Bridge Detail    

Extension built over an external lightwell that provides living, kitchen and dining space while simultaneously increasing the space and natural light to the basement

The existing mid-terrace family house in East Dulwich had a small external lightwell and stair that failed to get much natural light into the existing kitchen in the basement. The challenge for MW Architects was to give the ground floor a stronger connection to the garden and provide a new kitchen and family space, whilst simultaneously improving the natural light to the basement. 

All the existing rear walls were removed and a new extension, which tapers inwards from the main frontage to the rear garden, accentuates the existing plan of the house,. A linear kitchen projects gracefully towards the generous dining space and leads the eye towards the rear seating area, which is framed by large glazed doors.

The new ground floor slab cantilevers over the retaining wall enabling the enlargement of the lower level. A triple laminated continuous piece of clear glass is supported on two beams spanning across the gap. This transforms the existing external lightwell into an internalised double height void.

A further section of glass floor is located within the kitchen, and both areas of glass floor are coordinated with a series of skylights in the new roof above. This innovative solution enables the penetration of sunlight through to the previously dark lower ground floor level which has been converted to a spacious playroom.

A beautiful oak staircase positioned within the glazed internal lightwell creates a new connection between floors. The carefully detailed balustrade cleverly handles the converging angles of the non orthogonal plan.

Externally the clean lines of the form are emphasised through the use of white render and the west facing orientation of the rear facade is celebrated in a subtle sun blaze shadow gap motif.

Data

  • Begun: Mar 2013
  • Completed: Aug 2013
  • Floor area: 119m2
  • Sectors: House, Residential
  • Total cost: £111,488
  • Funding: Private Client
  • Tender date: Feb 2013
  • Procurement: Traditional
  • Address: Bromar Road, Dulwich, London, SE5 8DL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers