Yoga Dojo

MW Architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

yoga_dojo_external_elevation_-_french_tye 

French + Tye     Download Original

  • yoga_dojo_external_elevation_-_french_tye    
  • yoga_dojo_external_detail_-_french_tye    
  • yoga_dojo_birdseye_-_french_tye    
  • yoga_dojo_nightime_internal_-_french_tye    
  • yoga_dojo_nightime_detail_-_french_tye    
  • yoga_dojo_internal_shower_and_wc_area_-_french_tye    
  • yoga_dojo_internal_long_shot_-_french_tye    
  • yoga_dojo_internal_courtyard_view_-_french_tye    
  • yoga_dojo_internal_-_french_tye    
  • yoga_dojo_detail_-_french_tye    
  • floor_plan_0    
  • internal_eles    
  • front_elevation_0    
  • sketch_axo    
  • detail    

A space for yoga located in London.

Designed within householder permitted development rights and within the wider context of the whole landscaping design, the Yoga Dojo is a standalone garden pavilion at the end of a planted walkway leading from the main outdoor terrace living-kitchen-dining space at the rear of the main house and sits under the canopy of towering London Lime trees.

Intended to be a place for the practice of yoga and meditation, it provides a distanced and calm retreat from the busy home.

The building is highly engineered with precision detailing throughout and forms three main spaces connected visually through the building’s design and physically through the continuation of materials.

Keen to be honest in its construction, the engineering bricks used are exposed internally and externally and are set in whole brick dimensions. The structure of the roof is an exposed metalwork grid open to the main space.

Timber work throughout has an Asian feel and was charred on site and internally conceals all the inner mechanical workings of the building including a separate WC so that each space has clean lines and quietness to it.

The building has generous and refined glazing throughout providing the ultimate immersive connection of inside to outside, further enhanced by the connection to the external hot tub, which is absorbed into the main building footprint in a glazed courtyard.

Direct access from both sides of the courtyard provides a flexible showering experience.

The roof edge is carefully detailed so it appears incredibly thin and the sedum and glass combination helps to ensure the building has a light feel despite its size and has a subtle charm when viewed from the upper floors of the house.

Data

  • Begun: Jun 2018
  • Completed: Dec 2018
  • Floor area: 53m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £232,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2018
  • Procurement: Traditional tender - JCT Minor Works with Contractor design
  • Address: London, NW3, United Kingdom