Mapledene Road

Platform 5 Architects, London, 2007

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View into kitchen from patio 

Platform 5 (website)     Download Original

  • View into kitchen from patio    
  • There is little to distinguish between the interior and exterior    
  • The dining space    
  • The kitchen    
  • View into kitchen from living space    
  • Large bay window seat    
  • Stair elevation    
  • Timber staircase    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • South elevation    
  • Section A-A    
  • Section C-C    
  • Section C-C    

Refurbishment of a former crack den into a modern house that blurs the boundaries between inside and outside in a conservation area in Hackney

Refurbishment was conceived of as a landscape of interventions and new components. The cellular ground floor was opened up and extended to the rear to allow the spaces to flow into each other and into the garden while the existing layout to the first floor was largely retained.

Each room maintains an individual character giving a varied experience as you move through the house.

The kitchen and patio areas are unified by a power-floated concrete floor and London stock brick garden wall giving the internal space an external character. The existing flank wall has been removed and the kitchen is applied as a lining to the rough brickwork. A modern structural glass oriel window lined with cherry wood projects into the garden and juxtaposes with the Victorian bay that projects into the street. The expansive glass roof over the kitchen opens up the view to the sky.

The walls, floors, roof, glazing and appliances have been upgraded to modern standards for insulation and efficiency. Overheating and glare in the kitchen is managed by shading from the surrounding buildings and trees, high thermal mass and the use of solar-control glass and blinds.

Data

  • Begun: Nov 2006
  • Completed: Sep 2007
  • Floor area: 130m2
  • Sector: House
  • Total cost: £190,000
  • Procurement: JCT Minor Works 2005
  • Address: 120 Mapledene Road, London, E8 3LL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more