Stackyard

Mole Architects, Suffolk, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Butler     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Site section    
  • North east elevation    
  • North west elevation    
  • South east elevation    
  • South west elevation    

New-build two-storey timber-framed rural house neighbouring a grade II-listed farmhouse

The two-storey house, which stands in the grounds of a grade II-listed farm, was inspired by ‘rectories that typically stand at the edge of villages’.

The timber-framed house was designed as a new home for a retiring couple.

Built on a sloping site, the 300m² home’s internal split levels are designed to take advantage of the surrounding views.

At the top of the house the upper level of the master bedroom sits half a floor higher than the parapet to allow birdwatching, with a projecting roof designed to shelter the room from summer sun.

The house is clad with Western Red Cedar above an insitu concrete base, with the top bedroom level finished in cement fibre.

Data

  • Begun: Dec 2011
  • Completed: Dec 2012
  • Floor area: 234m2
  • Sector: House
  • Total cost: £707
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2011
  • Procurement: JCT Intermediate Building Contract 2011
  • CO2 Emissions: 6.632kg/m2/year
  • Address: Palgrave, Suffolk, United Kingdom

Professional Team

Suppliers