Cambridge University, Department of Architecture

Mole Architects, Cambridge, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The timber construction creates a contrast in its context 

David Butler (website)     Download Original

  • The timber construction creates a contrast in its context    
  • A Large glazed facade makes the studio space transparent and allows for daylighting    
  • Undercroft parking    
  • Saw-tooth roof allows natural lighting    
  • Glazed gable ends    
  • Timber framed construction    
  • Large glazing    
  • View at night    
  • Ancillary facilities are catered for    
  • Studio space    
  • Natural light enters the students studio space    
  • External view    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • Isometric    
  • Sketched elevation    
  • Sketched elevation    
  • Sketched elevation    
  • Sketched elevation    

The building provides an undergraduate studio and a workshop, connected to a listed Georgian terrace

The elevated volume, constructed entirely from timber is set back behind the existing terrace. The first floor volume stands above a ground floor workshop and car parking spaces. A timber-framed bridge clad in zinc links the extension with the Georgian terrace.

The large open space created in the clear span studio (accessed through double-glazed doors) is a result of combining a lightweight roof with 15m long laminated timber trusses. The internal layout is flexible due to services being directed through ducts, a key need within an architecture studio.

The building allows for constant, clear natural day lighting into the internal spaces through a combination of roof detailing, glazed gable ends and high north windows that lay on the sawtooth roof.

Hemp is used for the insulation and radiant ceiling panels, exchanging heat with a ground source heat pump, for cooling.

Data

  • Completed: 2008
  • Floor area: 550m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £980,000
  • Address: Department of Architecture, University of Cambridge, 1-5 Scroope Terrace, Cambridge, CB2 1PX, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more