Space House Renovation

Lee / Fitzgerald Architects, West Sussex, 2004

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The new white coated frame helps the house float. Note the vertically pivoting ventilation louvres 

Richard Bryant/Arcaid (website)     Download Original

  • The new white coated frame helps the house float. Note the vertically pivoting ventilation louvres    
  • The refurbishment facade    
  • The rear view from the garden    
  • A close-up of the simplicity of the original construction    
  • Resurfaced walls and floor with a new plaster ceiling    
  • The simplicity of (Ikea) kitchen fittings    
  • View from the rear towards the front, with the route to the entrance lobby to the right    
  • View of the living room into the reorganised kitchen - the fully glazed wall into the garden now has central doors    
  • The southerly bedroom    
  • Site plan    
  • Ground floor plan after restoration    
  • Original rear elevation and new rear elevation    
  • Ground floor plan before restoration    
  • The front before the refurbishment, with the original black frame and neglected timber    
  • Original darkness arising from the timber floors, walls and ceilings    
  • Detail section of sill    
  • Original detail sections through front door, plan at jamb and plan at corner showing gasket glazing    

Renovation of Peter Foggo and David Thomas' Space House including an upgrade to bathroom and kitchen facilities

Space House has an H-shaped plan comprising a series of braced steel trusses supported from eight stanchion columns, with timber-frame walls, floors and roof slung between, and large areas of plate glass.

Parallel front-to-back steel trusses, divided the plan into three zones, living, servant spaces and bedrooms. The rectangular trusses are braced with diagonal tie rods, expressed externally and internally. Front and back of the house are glazed from floor to ceiling.

External cedar cladding with a heavy build-up of varnish (some boards were water-damaged) have been removed, sanded and recoated so that they keep their panel-like quality. To increase the flow of space, corridor doors have been removed around the service core. Circulation is still a loop, but more legible.

The warm-air heating system prevents condensation build-up. Natural ventilation comes from sets of vertical timber louvres, and double-skin pleated blinds help reduce solar gain.

Data

  • Begun: Jan 2003
  • Completed: Jan 2004
  • Floor area: 180m2
  • Sector: House
  • Total cost: £110,000
  • Address: Pine Grove, East Grinstead, West Sussex, RH19 2BD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers