Sunnybank

Venner Lucas Architects, Scottish Borders, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Chris Humphreys (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Level one plan    
  • Level two plan    
  • Roof plan    
  • Section A-A    
  • Site section    

PassivHaus adaption to an on-site design for a new home in the Scottish borders

The four-bedroom rectangular house is orientated to direct sunlight into into its main two-storey elevation, parallel to the contours of the south-facing site. The north elevation is partly built into the slope of the site, reducing its surface area.

Entered from the upper level, the plan is split into two sides with a linear void with a rooflight strip dividing the spaces. All circulation connects to the main family area on the lower ground floor. All bedrooms are aligned and share a southerly view over the garden. The bedroom landing is open to the central void and circulation flows down a slight ramp to connect with the stairs.

Switching to PassivHaus meant dropping plans for a biomass-powered heating system. Instead there is no fuel based heating system. Triple-glazing and increased insulation accompanied by a single log-stove have been incorporated.

The structure was mostly fabricated on site. Pitch pine timber posts are connected to laminated timber beams by steel brackets, and the frame in-filled with insulated timber frame panels to form external walls. The stone was salvaged from a derelict farm building and the timber cladding is a heat treated hardwood from a FSC-certified source.

Data

  • Begun: Sep 2008
  • Completed: Dec 2009
  • Floor area: 270m2
  • Sector: House
  • Total cost: £600,000
  • Procurement: Direct labour with specialist contractors for glazing PVT and EPDM
  • CO2 Emissions: 19kg/m2/year
  • Address: Coldingham, Scottish Borders, United Kingdom

Professional Team