Bavent House

Hudson Architects , Suffolk, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

James Brittain     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • Upper floor plans    
  • Roof plan    

Four-bedroom family house located in the Suffolk countryside

The Bavent House is formed on a U-shaped plan with rooms arranged around a south-facing courtyard. At the centre of the plan is a double height space with an office on the first floor bridge and a dining area. From there the building is divided into two wings with a living room and guest rooms on one side above and kitchen along with other utility spaces on the other with two bedrooms above.

The timber frame house is clad in black zinc and Iroko timber, which will weather over time to blend into the surrounding landscape. The northwest elevation features an overhanging roof. The interior has white walls and Douglas fir flooring with picture windows of varying sizes.

For sustainability the primary heating for the house is through a ground source heat pump and recycled newspaper is used within the walls as insulation.

Data

  • Begun: Jul 2009
  • Completed: Jul 2010
  • Floor area: 290m2
  • Sector: House
  • Total cost: £600,000
  • CO2 Emissions: 12.98kg/m2/year
  • Address: Reydon, Southwold, Suffolk, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more