The Lanes

Mole Architects, Cambridge, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


David Butler (website)     Download Original

  • Ground floor plan    
  • Attic plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Section C-C    
  • North elevation    
  • The Lanes Before.jpg    
  • Ground floor plan - before    
  • Cladding detail    

Front Extension to an existing two bedroom bungalow including complete remodeling of front facade, attic and garage conversion

A larch-clad extension has transformed an unprepossessing two-bedroom 1960s bungalow in the village of Over, Cambridgeshire, for clients Patricia and Michael Sumpter. The front facade has been completely remodelled into a saw-tooth elevation composed of four pitches clad in vertical Siberian larch boarding.

Internally the three garden rooms, at the rear of the bungalow, have been combined to form an open-plan living space focused around an existing magnolia tree.

The separate garage building has been incorporated into the main house, and converted along with the attic space.


  • Begun: Mar 2010
  • Completed: Aug 2011
  • Floor area: 180m2
  • Sector: House
  • Total cost: £114,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2009
  • Procurement: JCT Homeowner contract
  • Address: 52 The Lanes, Over, Cambridge, CB24 5NQ, United Kingdom

Professional Team