The Larch House, Ebbw Vale

bere:architects, Ebbw Vale, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Jefferson Smith (website)     Download Original

  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • North elevation    
  • South elevation    
  • upstand to walls    
  • timber frame    
  • Passivhaus windows    
  • Intello membrane    
  • Wood fibre insulation    
  • Slab insulation     
  • Concrete slab    

The UK's first zero-carbon (code 6), low cost, certified Passivhaus, built as prototype social housing

Designed for the United Welsh Housing Association and the Building Research Establishment, the three bedroom house has been built 300 metres above sea level in an exposed and misty hilltop location in Ebbw Vale, Wales.

In spite of this, most energy needs are met by heat from the sun, occupants and appliances. The Larch House generates as much energy from the sun in the summer months as it uses for the whole year making it Zero Carbon by UK definition. The Larch House has an estimated income from the feed-in tariff over expenditure, of £1300 a year.

The house incorporates sustainable features both in the finished product and in the building process.


  • Completed: Jul 2010
  • Floor area: 100m2
  • Sector: House
  • CO2 Emissions: 13.96kg/m2/year
  • Address: The Larch House, Mill Lane / Lon Y Felin, Ebbw Vale, NP23 6GR, United Kingdom

Professional Team