Arevalo Studio

Mole Architects, Cambridge, 2008


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Arevalo Studio 

David Butler (website)     Download Original

  • Arevalo Studio    
  • Arevalo    
  • The large opening entrance    
  • The tiled entrance     
  • Views straight into the garden    
  • The free open plan studio    
  • Floor plan    
  • Section    
  • Front elevation    
  • Rear elevation    
  • Side elevation with entrance    
  • Side elevation    

Small painting studio and occasional teaching space for artist Elena Arevalo, hidden behind a domestic lawn and an apple orchard at the end of her garden

The client had looked at prefabricated studio buildings, but wanted a building for the same cost, but with soul and exposing the views around into the garden, good natural north light and storage space.

The building sits on a steel ring beam, to avoid the need for costly foundations, close to the trees. The timber frame building is lined in painted plywood on floors and walls, designed to be robust and flexible for hanging and making things.

Externally it is clad in Onduline bitumen impregnated fibre sheeting, and recycled plastic sheet cladding. Glazing is framed flush in the wall and roof; there are opening doors for ventilation at either end of the building.


  • Begun: May 2008
  • Completed: Sep 2008
  • Floor area: 25m2
  • Sector: House
  • Total cost: £32,000
  • Procurement: JCT Homeowner
  • Address: Girton, Cambridge, CB1, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Sarnafil

Sarnafil is the UK’s market-leading single ply roofing system for new and refurbishment projects

Find out more