Garden Pavilion

Threefold Architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

threefold_garden_pavilion_09 

Charles Hosea     Download Original

  • threefold_garden_pavilion_09    
  • threefold_garden_pavilion_05    
  • threefold_garden_pavilion_06    
  • threefold_garden_pavilion_03    
  • threefold_garden_pavilion_08    
  • threefold_garden_pavilion_07    
  • threefold_garden_pavilion_04    
  • threefold_garden_pavilion_01    
  • threefold_garden_pavilion_02    
  • threefold_drawing_03    
  • threefold_drawing_01    
  • threefold_drawing_06    
  • threefold_drawing_05    
  • threefold_drawing_04    
  • threefold_drawing_02    
  • threefold_detail    

Threefold Architects have recently completed a garden pool pavilion for a private client in London.

Conceived as a space for contemplation and relaxation, it sits at the end of a mature garden in south London. The brief sought the creation of changing facilities adjacent to a new pool and terrace.

The brief had two fundamental requirements: to enter the pool while being sheltered from the rain; and that the intervention(s) should be in harmony with their setting in both form and materiality.

Influenced by the construction of the original house, the design proposed a simple brick building with a shared architectural language situated at the end of the garden, connected to the house by a stone path running along the northern boundary. The pavilion echoes the horizontality of the swimming pool, running counter to the towering mature trees that it nestles beneath.

The new structure use monolithic masonry panels to enclose spaces beneath the zinc roof planes that glide over the brickwork. Internally zinc is peeled back and the oak structure and sarking of the roof construction are revealed. Oak is extended onto the joinery adding warmth to the interiors and complementing the landscaping beyond. The combination of sliding glass panels and horizontal clerestories serve to both enclose the spaces between brick panels and roofs but also to open up the building to landscape and pool.

Data

  • Begun: Feb 2018
  • Completed: Jun 2018
  • Floor area: 24m2
  • Sector: Residential
  • Tender date: Nov 2016
  • Procurement: JCT ICD
  • Address: London, United Kingdom

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more