Ladderstile House

Threefold Architects, London, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Facade from Ladderstile Ride 

Nick Kane     Download Original

  • Facade from Ladderstile Ride    
  • Facade from Ladderstile Ride    
  • North elevation    
  • Central courtyard    
  • Central courtyard    
  • Dining room    
  • View across courtyard and bedroom wing    
  • View across courtyard and bedroom wing at night    
  • Internal swimming pool and external courtyard in winter    
  • Internal swimming pool and external courtyard in summer    
  • Internal swimming pool and external courtyard in summer    
  • First floor balcony and stainless steel screens    
  • First floor balcony and stainless steel screens at night    
  • First floor balcony and stainless steel screens at night    
  • Stainless steel screens with foliage pattern    
  • Kitchen and living space along north perimeter    
  • Kitchen along north perimeter    
  • Dining room looking out to external courtyard    
  • Lobby and staircase to first floor    
  • First floor bedroom    
  • First floor bathroom    
  • Location plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Sections 1    
  • Sections 2    

A new build sustainable family home arranged around a central courtyard

The spaces are arranged around the site to maximise natural light at all times of day, and to set up a central courtyard with a series of satellite courtyards spread around the site.

Two volumes sit astride the structural beams on the first floor, the master bedroom block sits over the swimming pool facing south, part glazed and part solid it is entirely covered by a veil of stainless steel panels. The other first floor block sits over the main entrance to the house and looks directly into the park

The house is built from a solid timber system, clad in hand-thrown bricks and has a vertical garden and filligree stainless steel screens cladding the main volume of the house. It is serviced by a biomass fuel system burning recycled wood chip pellets, in combination with geothermal bore holes. The aim is to reduce the overall carbon emissions of the house to achieve a zero carbon rating.


  • Begun: Sep 2006
  • Completed: Feb 2009
  • Floor area: 444m2
  • Sector: House
  • Procurement: Construction management
  • CO2 Emissions: 9kg/m2/year
  • Address: Ladderstile House, Ladderstile Ride, Kingston upon Thames, London, KT2 7LP, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more