Albion Drive

Lyndon Goode Architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

alb-s7-ext02-vo_dl_sm_0 

Rory Gardiner     Download Original

  • alb-s7-ext02-vo_dl_sm_0    
  • alb-s7-ext01-sm_dl_0    
  • alb-s7-int04-sm_0    
  • alb-s7-int03-sm_0    
  • alb-s7-int02-sm_0    
  • alb-s7-int01-pp_0    
  • alb-01-610-01revc1-edit_sm    
  • alb-00-110-00-edit    
  • alb-00-130-01-edit    

The client for this project wanted a quiet place to work from home, acoustically separated from the rest of the house but maintaining existing views from the front of the house through to the garden.

Located in Hackney’s largest conservation area, Lyndon Goode Architects’ design provides a highly crafted extension that respects the proportions and materiality of an early-Victorian villa.

A glass roof section defines the line between the original house and the new study, which appears to hover at upper ground-floor level on the south-facing elevation. Light pours into the room through a full-height plate glass window with garden views, deep-set to provide shading across an integrated desk. Keeping the window’s clean lines free from hinges and fasteners, the space is ventilated by a opening panel in the side wall. The study’s walls and floors are lined in grey-stained oak, helping to modulate the daylight and providing a tactile quality to the space.

The window’s broad reveal is clad in gold powder-coated aluminium, which gleams against the dark zinc and picks out the deeper tones of the yellow London stock brickwork. Internally, the study’s pocket-door is also framed in gold. When viewed from the entrance hallway, these frames lead the eye through the house and out to the lush backdrop of the garden beyond.

Brass ironmongery on interior elements brings a warm, optimistic hue. The project included a remodelling of the ground floor: bespoke joinery brings unity to the two living areas, with virtually invisible cupboards along the length of the hallway providing a large amount of storage. Externally, the zinc cladding was selected to match with an earlier rooftop extension, permitting the new to sit comfortably with the old.

Data

  • Begun: Jan 2018
  • Completed: Apr 2018
  • Floor area: 9m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £90,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2017
  • Procurement: Traditional
  • Address: London, E8, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more