Stego

Archmongers, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

stego_archmongers_3 

French + Tye     Download Original

  • stego_archmongers_3    
  • stego_archmongers_4    
  • stego_archmongers_8    
  • stego_archmongers_9    
  • stego_archmongers_6    
  • stego_archmongers_1    
  • stego_archmongers_2    
  • stego_archmongers_5    
  • stego_archmongers_10    
  • stego_archmongers_7    
  • 138-c-11    
  • 138-c-05    
  • archmongers_stego_drawing    

This 1980s end-of-terrace house has been extended to reactivate the unused spaces in the walled courtyard garden.

The garage has been converted into a bedroom and is now connected to the house via a single-storey courtyard extension. A new entrance replaces the porch to update the front elevation. A series of clerestory windows introduce light throughout the ground floor while maintaining privacy in this tight urban site.

The connecting extension contains a terrazzo-lined kitchen and dining room adjacent to the courtyard garden. A separate gable wall bay extension equips the smallest room in the house with the largest window, extending the study with a view of the urban roofscapes and sky.

The exterior brick stain unifies the new walls with the old, distinguishing the house from the rest of the terrace. The corrugated aluminium emphasises the pitched forms of the roof while the material reflects the surrounding urban landscape, vegetation and sky, changing with the light.

The home evokes the client’s peripatetic childhood. It creates a private landscape of views through large courtyard doors and foliage into light-filled rooms, creating its own context juxtaposed with the urban grain of London beyond. The extension almost doubles the floor area of the existing house.

Data

  • Begun: Oct 2017
  • Completed: Aug 2018
  • Floor area: 105m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £210,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2017
  • Procurement: JCT Home Owner
  • Address: Southwark, London, United Kingdom

Professional Team