Garden Pavilion

Proctor & Shaw, London, 2018

 

https://smallprojects.architectsjournal.co.uk/sites/smallprojects.architectsjournal.co.uk/files/webform/proctor-and-shaw-architects_hackney-extension_09_london_cben_blossom.jpg  

Ben Blossom     Download Original

  • https://smallprojects.architectsjournal.co.uk/sites/smallprojects.architectsjournal.co.uk/files/webform/proctor-and-shaw-architects_hackney-extension_09_london_cben_blossom.jpg     
  • proctor-and-shaw-architects_hackney-extension_10_london_cben_blossom    
  • proctor-and-shaw-architects_hackney-extension_08_london_cben_blossom    
  • proctor-and-shaw-architects_hackney-extension_06_london_cben_blossom    
  • proctor-and-shaw-architects_hackney-extension_04_london_cben_blossom    
  • proctor-and-shaw-architects_hackney-extension_05_london_cben_blossom    
  • proctor-and-shaw-architects_hackney-extension_01_london_cben_blossom    
  • proctor-and-shaw-architects_hackney-extension_07_london_cben_blossom    
  • proctor-and-shaw-architects_hackney-extension_02_london_cben_blossom (1)    
  • proctor-and-shaw-architects_garden-pavilion-hackney_working_details    
  • proctor-and-shaw-architects_garden-pavilion-hackney_sections_aa_bb    
  • proctor-and-shaw-architects_garden-pavilion-hackney_long_section2    
  • proctor-and-shaw-architects_garden-pavilion-hackney_long_section    
  • proctor-and-shaw-architects_garden-pavilion-hackney_proposed_plan    
  • proctor-and-shaw-architects_garden-pavilion-hackney_existing_plan    

A spectacular new garden pavilion transforms the relationship with the large rear garden for this lower ground floor flat in Hackney, east London.

The brief was to extend into the garden and create a second bedroom for a growing young family. In order to retain adequate living space, a large 6m rear extension was proposed. Despite the unprecedented size, the high-quality design received welcome support from Hackney Planning Department.

The site is a long 24m north-facing garden anchored at the end with two spectacular trees. Transparency was a key design concept in order to emphasise views out towards the trees, exploiting the private setting and letting light from the north in.

Maximum transparency also meant that the pavilion is perceived as an interim space between the original Victorian house and the garden. The pavilion roof is therefore angled in section promoting views out with a high, thin-profiled, eaves detail. This design strategy also kept the eaves low towards the rear of the existing building, giving pleasant views over the roof from the new bedroom.

A glazed courtyard is created between the original rear elevation and the new garden pavilion, which permeates light and ventilation to the new bedroom. To maintain ceiling height and volume, the pavilion is sunken by two steps into the garden.

The semi-basement construction necessitated extensive underpinning and reinforced concrete retaining works.The fair-faced concrete construction is left exposed to authentically express the notion of carving into the ground. On top of this solid concrete base, a steel and timber-framed pavilion is placed with full-width slimline glazed doors to the front and back.The anodised aluminium door frames and fascias reflect the light and surrounding garden greenery as a modern counter point to the original brick construction.

Data

  • Begun: Mar 2017
  • Completed: Feb 2018
  • Sector: Residential
  • Funding: Private
  • Tender date: Oct 2016
  • Procurement: JCT MW W/ CONTRACTOR’S DESIGN 2011
  • Address: Basement Flat, 126 Amhurst Road, London, E8 2AG, United Kingdom

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more