Kelross House

Paul Archer Design, London , 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Kelross House  

Will Pryce (website)     Download Original

  • Kelross House     
  • Kelross House    
  • Side infill extension with bench     
  • Kelross House     
  • Kelross House kitchen     
  • Kelross House     
  • Kelross House kitchen     
  • Kitchen with view to reception room     
  • 3D    
  • Ground Floor Plan     
  • Rear elevation    
  • Section aa    
  • Section bb    
  • Detail C    
  • Detail D    

A ground floor extension of a Victorian property

This project takes the side return infill extension to an extreme level of simplicity. Two pieces of glass are all it takes to make the space - one for the roof, and one for the window, enclosing the space from the party wall to the original house.

The extension is a collection of very carefully considered details; the glass panels continue from the clear window area to cover the party wall, and are back sprayed across the wall thickness. All frames are hidden.

The party wall continues from inside to outside and the glass slices cleanly and framelessly through the wall on the weathering line.

The joinery of the kitchen units also continues from inside to outside - again seamlessly cut by the glass. With a small urban garden, allowing inside and outside to blur, increases the feeling of size for both external and internal.

Internally, the original three separate ground floor rooms, are now one large open plan space. The level change from the front of the house to the back, which was only apparent originally in the stairway, is now an important definition to the large space. The front, slightly more formal reception room, is thus separated from the rest of the space by a set of Black Velcromat steps.

This is the same material that the kitchen is made from, and is a recycled wood product. While, Richlite, another eco-friendly and durable paper-based material is used for the kitchen worktops and the top surface of the internal and external bench. A new oak parquet floor brings a warm and texture to the space, alongside the original fireplace painted a bold shade of blue.

Data

  • Begun: Aug 2013
  • Completed: Aug 2014
  • Floor area: 71m2
  • Sector: House
  • Total cost: £100,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2013
  • Procurement: Minor Works Building contract with contractors design 2011
  • Address: Kelross Road , London , N5 2QS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers