Sanderson House

David Kohn Architects, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear elevation 

Will Pryce     Download Original

  • Rear elevation    
  • Street Elevation    
  • Interior view    
  • Interior view    
  • Interior view    
  • Interior view    
  • Interior view    
  • Rear elevation - night view    
  • Construction Axos    
  • Rear elevation    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • Worms eye view    
  • Wall detail    

A residential extension and refurbishment of a Victorian semi-detached house

This house extension was designed to allow a
 young family to live by their garden.

The semi-detached villa in Islington had a typical rear kitchen extension which historically had functioned as a scullery.

The client, a couple who have three young boys, wanted to make the most of their generous garden.

The extension is intended to feel like a pergola, with concrete columns framing outdoor spaces.

A continuous sliding glazed screen allows virtually uninterrupted views outdoors and for the interior to be completely opened up to the garden in the summer.

The more formal living rooms in the front of the house were connected to the new extension through a new arched window. This offers views into the new dining room and through a circular window in the garden facade that frames a tree in the distance.

The red brick facade matches the more ornate street facade, designating the rear elevation and its relationship to the garden as of a new importance to the building.

The pattern of the brickwork makes playful reference to the different geometrical relationships of the extension to the original house.

Data

  • Begun: Apr 2013
  • Completed: Jun 2014
  • Floor area: 48m2
  • Sector: House
  • Total cost: £221,350
  • Tender date: Mar 2013
  • Procurement: JCT Intermediate Building Contract with contractor's design 2011
  • Address: 49 Mercers Road, London, N19 4PP, United Kingdom

Professional Team