Solen Vinklar

David Blaikie Architects, Edinburgh, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Paul Zanre     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

An extension to a family home in Edinburgh

Buying their first house together in Blackhall made a lot of sense with a family on the horizon and while the houses can be a little cramped there is always room for expansion. This 68m2, semi-detached single-storey house is very typical of the suburban housing stock in this area of Edinburgh. This house has the benefit of a 50m-long back garden to provide the setting for a light-filled extension.

The form of the extension was developed to catch the sunlight from early morning and throughout the day and finally reflect the last of the evening sun down into the double storey height living space off the vast sloping ceiling plane. The extension and development of the attic space more than doubles the floor area of the house – all on a very tight budget.

The large volumes of the project are dynamically modelled to satisfy planning overshadowing policies. The reflex angles give order to the plan form while addressing key views from the entrance door through the living space and down the length of the rear garden and key sun angle. The soaring 5.1m-tall frameless glazed apex corner cantilevers out over the garden giving a lightness to the massing. The extension is invisible from the street side of this semi-detached house but explodes out of the rear elevation in a wholly unexpected way.

The slate covered roof and timber clad north wall shield family life from the elements and neighbouring properties. The expanse of glass welcomes in the sunlight and reveals views over the large garden towards the wooded slopes of Corstorphine Hill.

Data

  • Begun: Sep 2014
  • Completed: Jun 2016
  • Floor area: 72m2
  • Sector: House
  • Total cost: £106,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2014
  • Procurement: SBCC/MW/D/Scot
  • Address: 3 Gardiner Crescent, Edinburgh, EH4 3RS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers