The Studio

Bradley Van Der Straeten Architects, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Ewald Van Der Straeten     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Refurbishment of a residential mews building to incorporate an additional storey of accommodation linked by a new accessible stair

The brief for this project was to transform the existing property from two to three levels of accommodation, connected by a new accessible stair. The challenge was to achieve this within a very small footprint without compromising the open plan living space.

With no possibility to extend, the architects used their experience of touring Europe together in the confined environment of a VW camper van, to create spaces that are efficient, practical and quirky.

Now nicknamed ‘The Tardis house’, the property boasts two double bedrooms, a spacious utility space and an open plan living room and kitchen with extensive storage.

Sliding walls and doors allow the new staircase to become part of the living areas and make the spaces flexible and fun.

The interior timber cladding gives the space a warmth and character.

The experience of exploring the house has drawn comparisons with climbing into a tree house.

Data

  • Begun: Feb 2011
  • Completed: Sep 2014
  • Floor area: 65m2
  • Sector: House
  • Total cost: £90,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2011
  • Procurement: Traditional
  • Address: The Studio, 2 Nevill Road, London, N16 8SR, United Kingdom

Professional Team