Peckham Rye

Gruff, London , 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from courtyard, through house, to garden 

Emma Carter, Gruff Ltd (website)     Download Original

  • View from courtyard, through house, to garden    
  • View from garden    
  •     
  • Through doors    
  •     
  • Through doors    
  • Courtyard    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground Floor Plan    
  • Section A-A    
  • Detail Section    
  • Kitchen Layout + Design    
  • Coat Storage Layout    
  • Staircase Design    

A private residence in South East London

The extension to the rear and side of this semi-detached property in South London intends to increase the size and quality of the living areas of the family home.

A simple vernacluar form is extruded to form a continuous facade, wrapping around to create the extension structure. The tunnel-like building slots around the existing house, creating a courtyard space.

Tiles have been used for both the roof and wall facade, wrapping harmoniously to visually form one continuous element. To the rear, the external timber cladding folds down to create a decked space, blurring the boundary between the internal and external.

The timber continues in the courtyard between the kitchen window and the current living room, both physically and visually connecting the separated spaces. Glazing is utilised here to enable a clear line of sight to be maintained and framed from the front of the house to the garden.

Data

  • Begun: Jan 2014
  • Completed: Apr 2014
  • Floor area: 35m2
  • Sector: House
  • Total cost: £110,000
  • Procurement: Traditional
  • Address: Muschamp Road , Peckham Rye, London , SE15 4EG, United Kingdom

Professional Team