Lee Valley Athletics Centre

David Morley Architects, London, 2006

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The running track sits under a giant set of louvres that shade the athletes from the sun and flood the hall with a soft and even light 

Christine Sullivan     Download Original

  • The running track sits under a giant set of louvres that shade the athletes from the sun and flood the hall with a soft and even light    
  • The projecting wing accommodates the 140m sprint track    
  • The south gable wall is shaded by a simple louvre awning    
  • The south gable wall. The east eaves look barely 3m off the ground    
  • The seating alongside the running track    
  • The eastern wall is concrete to increase the thermal mass    
  • The north lights sit the height of the trusses    
  • The sprint track runs along the top of the support space    
  • Scissor ramps provide additional spectator space and disabled access to the sprint track    
  • The grid roof is the maximum span of the decking    
  • Asymmetric arched trusses are supported and stabilized by clusters of raking steel columns    
  • Interior    
  • Interior     
  • The roof structure and shape    
  • The long jump    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Short section gridline A-B    
  • Short section gridline F-G    
  • Long section gridline 3-4    
  • Options sketch    
  • Section Options sketch    
  • Evolution of roof section    
  • Development plan    
  • Integration sketch (inside)    
  • Integration sketch (outside)    

Training and development 9700m2 sports centre for the UK's elite athletes that is home to Enfield & Haringey Athletics Club and serves the regional and local communitiy

By having every level of skill train in the same environment the centre hopes to encourage and inspire participation in athletics.

The building incorporates a 200m indoor athletics track with permanent banking and a first floor sprint track with changing rooms and support facilities below. The centre is a key training facility for the London 2012 Olympic Games.

The development seeks to enhance the special qualities of the site at Pickett’s Lock and reflects the sustainability objectives of the Lee Valley Regional Park Authority. The entire building is naturally lit and ventilated through north lights over an array of asymmetric arched trusses supported and stabilized by clusters of raking steel columns.

Full accessibility for wheelchair users is provided by a network of slopes eliminating the need for lifts in this multi-storey building.

Data

  • Begun: Jun 2005
  • Completed: 2006
  • Floor area: 9,700m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £16M
  • Funding: Lee Valley Regional Park Authority/ DCMS, Capital Modernisation Fund/ Sport England/ London Marathon Trust
  • Tender date: Mar 2004
  • Procurement: JCT Major Project Form with amendments
  • Address: Meridian Way, Edmonton, London, N9 0AR, United Kingdom

Professional Team

Suppliers