Ragged Lands - Music Practice Room

BBM Sustainable Design, Glynde, East Sussex, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Steve Hall     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

New build energy efficient music practice room in the grounds of a house

The scheme was based around forming walls and roofs which avoided parallel surfaces.

The architect used CLT panel construction to modify the reverberation time of the space.

Externally the building had to also accommodate a large 3.5kWp photovoltaic array to help offset the energy demands of the new building.

Slate cladding was chosen to compliment the unusual shape of the music practice room as well as the dark integrated solar PV tiles on the roof.

The oversized PV roof is supported off the extended cheeks of the southern elevation which also serves to provide solar shading to the stunning garden window.

A large full-length roof light brings in north light into the space such that the internal spaces appear to be brighter than the outside in certain light conditions.

Acoustically the design exceeded expectations providing a lively but neutral reverberation time without any annoying standing waves or resonances.

Data

  • Begun: Sep 2013
  • Completed: Aug 2014
  • Floor area: 32m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £122,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2013
  • Procurement: Traditional - JCT intermediate with contractor design
  • Address: Ragged Lands, Ranscombe Lane, Glynde, East Sussex, BN8 6RP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers