Chatley Lodge

AOC Architecture, Somerset, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

This image: The bold black block and monochrome decking enhance the surrounding landscape 

David Partner     Download Original

  • This image: The bold black block and monochrome decking enhance the surrounding landscape    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Site-plan    
  • Ground-floor plan    
  • Section A-A    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    
  • Chartley Lodge by AOC Architecture    

Garden studio and garage for an engineer and her family, in the grounds of a Victorian house in the village of Norton St Philip near Bath

Rural Somerset has a picturesque beauty defined by natural topography, agricultural structures, economical efficiency, statutory regulations and a touch of whimsy. Chatley Lodge continues this tradition to create a studio at the bottom of the garden of a Victorian house for a family of four.

The new building is a pitched roof, barn-like structure, shaped by the parameters of permitted development and the continued growth of a retained tree and hedgerow. Externally the walls and roof are clad in lapped black rubber, creating a structure that is both alien and part of the surrounding landscape, like a cow in a field.

The building sits on a concrete deck that grows out of the gently sloping garden to form a flush garage entrance, a garden step and an elevated sun terrace. Clad in black and white ceramic chevrons it welcomes the lawn into the interior and points towards the framed view of the Westbury White Horse beyond.

Data

  • Begun: 2007
  • Completed: 2009
  • Floor area: 70m2
  • Sector: House
  • Total cost: £70,000
  • Procurement: Construction management
  • Address: Chatley Lodge, Norton St Philip, Somerset, United Kingdom

Professional Team

Suppliers