Illustrator's studio

Douglas Architects, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Douglas_Architects_Illustrators_Studio_01.jpg 

Douglas Architects     Download Original

  • Douglas_Architects_Illustrators_Studio_01.jpg    
  • Douglas_Architects_Illustrators_Studio_08.jpeg    
  • Douglas_Architects_Illustrators_Studio_03.jpg    
  • Douglas_Architects_Illustrators_Studio_05.jpg    
  • Douglas_Architects_Illustrators_Studio_04jpg.jpg    
  • Douglas_Architects_Illustrators_Studio_07jpg.jpg    
  • Douglas_Architects_Illustrators_Studio_02.jpg    
  • Douglas_Architects_Illustrators_Studio_09.jpg    
  • Douglas Architects Illustrators Studio Front Elevation.pdf    
  • Douglas Architects Illustrators Studio Site Plan.pdf    
  • Douglas Architects Illustrators Studio Plan.pdf    
  • Douglas Architects Illustrators Studio Elevations.pdf    
  • Douglas Architects Illustrators Studio Foundation Plan.pdf    
  • Douglas_Architects_Hackney_Shed_02.jpg    
  • Douglas_Architects_Hackney_Shed_04.jpg    
  • Douglas_Architects_Hackney_Shed_05.jpg    
  • Douglas Architects Illustrators Studio Detaied Section.pdf    

A bright and airy workspace for an illustrator.

Our design for a studio for an illustrator starts with the notion of a creative shed surrounded by trees. The outside is designed to be rough and textured to sit comfortably within its leafy surroundings and the inside is all about simplicity and light.

The form and construction of the studio are kept as straight forward as possible. A timber frame is clad with cedar shingles on the outside and with painted timber tongue and groove boards on the inside. The floor is made from varnished birch plywood sheets.

The project is designed to be viewed from above as well as from ground level. This is because it is surrounded by taller residential buildings. Cedar shingles were chosen for the external cladding material because they work well on the angled planes of the roof as well as on the vertical planes of the walls. This continuity of materials maintains the simplicity of the form, which is a key project concept.

The studio is a functioning workspace and during the design and construction phases total project finances were a key part of the decision making process. Using the rental value of similar local workspaces as a yardstick, this project will pay for itself in less than 10 years, which indicates very good value for money.

Designing and building this project was an exercise in timber frame construction and easy to source materials. The project was built by just two workmen with the aid of an electrician and a zinc flashing sub contractor. No heavy machinery was used and all of the materials required were handled by no more than two people at a time.

We see this project as a prototype and test-bed for future timber frame projects that could be built as self-build projects for our clients with minimal input from sub contractors.

Data

  • Begun: Oct 2016
  • Completed: Jun 2017
  • Floor area: 14m2
  • Sectors: House, Office
  • Total cost: £41,759
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2016
  • Procurement: RIBA Home Owner
  • Address: 92 Yoakley Road, London, N16 0BB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more