A House for a Gardener

Amos Goldreich Architecture, London, 2020

 

oh_444a-323_op2 

Photography by Ollie Hammick     Download Original

  • oh_444a-323_op2    
  • oh_444a-323_op5    
  • oh_444a-27_0    
  • oh_444a-47    
  • oh_444a-51_op2    
  • oh_444a-106    
  • oh_444a-149_op2    
  • oh_444a-157    
  • oh_444a-174_op2    
  • oh_444a-191    
  • a_house_for_a_gardener_plans    
  • aga_details_01    
  • aga_details_02    
  • aga_elevations    
  • aga_sections    

A much-loved garden was central to our design of this side and rear extension for a Victorian mid-terrace house in the Stroud Green Conservation Area of Haringey.

The project for a couple, both in property development and one a keen gardener, arranges a sequence of living spaces around the garden and an internal courtyard that gives constant connection to greenery on the tight urban site. Oak-clad beams spanning the breadth of the expansive kitchen and dining area set up a rhythm that draws the eye out towards the garden, which is accessed through sliding glass doors.

Expressing these structural elements not only offers crucial extra head height that contributes to the generosity of the space within the extension, but became fundamental to our design. In a unifying gesture we used the oak cladding to extend seamlessly out into a large bay window that projects over a fish pond, and up into the wells of the frameless skylights that make up more than half of the roof area.

The warmth of the wood is mirrored in the neutral tones of the terrazzo that covers the kitchen island and countertops below, and in the muted green paintwork of cabinetry. A winter garden below an entirely glazed roof draws light and greenery into the heart of the home, allowing our clients to be surrounded by their plants even in inclement weather, and connects the new kitchen and dining space with the study and lounge at the front of the house.

Ochre floor tiles pull the tone of the oak wood through into the space, while gloss white wall tiles bounce the natural light. Externally the extension appears as a pair of intersecting boxes, and is painted grey alongside an earlier extension topped by plant-covered terrace to give the appearance of incremental additions.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was not provided.

Data

  • Begun: Jun 2020
  • Completed: Oct 2020
  • Floor area: 187m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £250,000
  • Funding: private
  • Tender date: Sep 2019
  • Procurement: JCT MW
  • Address: Stroud Green, London, N4, United Kingdom