Brixton House

R2 STUDIO Architects, London, 2019

 

brixton_house_-_andy_stagg_-_002_0 

Photography by Andy Stagg     Download Original

  • brixton_house_-_andy_stagg_-_002_0    
  • brixton_house_-_andy_stagg_-_003_0    
  • brixton_house_-_andy_stagg_-_005    
  • brixton_house_-_andy_stagg_-_001_1    
  • brixton_house_-_andy_stagg_-_004_0    
  • brixton_house_-_andy_stagg_-_007_0    
  • brixton_house_-_andy_stagg_-_008    
  • brixton_house_-_andy_stagg_-_010    
  • brixton_house_-_andy_stagg_-_009_0    
  • brixton_house_-_andy_stagg_-_006    
  • 01_brixton_house_ground_floor_plan    
  • 02_brixton_house_first_floor_plan    
  • 03_brixton_house_loft_floor_plan    
  • 04_brixton_house_elevations    
  • 05_brixton_house_sections    
  • 06_brixton_house_brickwork    

The project takes inspiration from the family's life experiences and embeds them into a spatial concept

The owners were keen to bring as much daylight into the house while at the same time providing space for their collection of art and artefacts from around the world, including paintings by the owner's father. Conceived as an internal landscape of levels, a broad solid base connects the garden to the middle of the house and provides the main family space for daily activities.

From this concrete base oak steps lead up into the more traditional lounge and seamlessly lead around a pod to the entrance and stair. Moving up the landscape develops into a vertical arrangement with branches to bedrooms at the split levels.

At the upper landing the stair splits further into a new direction leading upwards to the 'tree house' at the top, within a double-height space extending up to the roof.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Feb 2019
  • Completed: Sep 2019
  • Floor area: 160m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £275,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jan 2019
  • Procurement: RIBA Domestic Contract
  • Address: Brixton, London, SW2, United Kingdom

Professional Team