Almington Street House

Amos Goldreich Architecture, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

rorygardiner1114c_0250 

Rory Gardiner     Download Original

  • rorygardiner1114c_0250    
  • rorygardiner1114c_0204    
  • rorygardiner1114c_0241    
  • rorygardiner1114c_0025_v2    
  • rorygardiner1114c_0070    
  • rorygardiner1114c_0145    
  • rorygardiner1114c_0174    
  • rorygardiner1114c_0112_v2    
  • rorygardiner1114c_0142_v2    
  • pr-101-pr-existing_and_proposed_plan    
  • pr-403-pr-rear_facade_1_5    
  • pr-200-pr-existing_and_proposed_elevations_and_sections    
  • pr-401-pr-long_section_detail_1_20    
  • pr-400-pr-section_detail_1_20    

Almington Street House is a Victorian terraced house in north London that comprises a side extension, a ground floor internal reconfiguration and refurbishment.

The brief was to enlarge the kitchen with a side extension and make more space on the ground floor with efficient storage solutions throughout. The extension is finished in brick, to complement the tone of the London stock brick of the existing house.

A large, frameless glass window, which acts as a window seat internally, gives views to the garden from the new light-filled side extension and kitchen.

The side extension is formed by resting structural timber fins, externally clad in zinc, onto the brick party wall. A large roof light brings daylight into the kitchen and improves connections between the spaces linking the front living room with the rear garden. Energy efficient features, including LED lighting and new plumbing with underfloor heating in the kitchen and dining area, also add aesthetic uniformity and reduce clutter.

Internal alterations include a modified IKEA kitchen finished with plywood fronts with a bespoke kitchen island design. A new guest WC was added behind the kitchen. A concealed wardrobe was built into the wall of the living room to provide storage for coats and shoes.

This project offered the opportunity to bring so much creative thinking to the table – we wanted to create something homely, functional, and family-orientated, but with a strong design sense throughout which really elevates the scheme from a refurbishment to a ‘transformation’. It just shows that you don’t need a huge budget or masses of space to create a beautiful and unique home. The clients were a pleasure to work with and we are so pleased to see them settling in comfortably to parenthood within their new surroundings,

Data

  • Begun: Jan 2018
  • Completed: Apr 2018
  • Floor area: 80m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £125,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2017
  • Procurement: JCT MW
  • Address: 31 Almington Street , London, N4 3BG, United Kingdom

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more