Notting Hill Mews

Adams+Collingwood Architects, London, 2020

 

ladbroke-jimstephenson-37_webres 

Photography by Jim Stephenson     Download Original

  • ladbroke-jimstephenson-37_webres    
  • ladbroke-jimstephenson-14_webres    
  • ladbroke-jimstephenson-25_webres    
  • ladbroke-jimstephenson-28_webres    
  • ladbroke-jimstephenson-33_webres    
  • 964-c302_-existing_-_second_floor    
  • 964-c402-proposed_-_second_floor    
  • 964-c410-proposed_-_section_11    

Adams+Collingwood Architects renovation of a Notting Hill Mews during Covid-19 lockdown

Renovation and new roof added 15% net internal area within home’s existing footprint

Creative project approach solved a range of Covid-19 complications

Project delivered on time and in budget, despite lockdown and social distancing

The Covid-19 pandemic has posed a range of challenges to a range of professions. In London’s Ladbroke Conservation Area, the team at Adams+Collingwood Architects worked within the constantly shifting framework of Covid-19 safety advice to deliver a renovation project on time and in budget, just in time for the owners to repatriate from Cyprus.

The Ladbroke Terrace renovation saw Adams+Collingwood work within the property’s existing footprint in order to convert it from a 1,600 sq ft residence to one of 1,800 sq ft. By juggling the provisional sums, the team managed to keep the job to the contract budget, despite the unique challenges that the pandemic posed.

Adams+Collingwood re-designed the upper elements of the building to allow for a 15% increase in its useable net internal area. That meant rearranging the staircase and replacing the roof with a steeper mansard. Doing so meant gaining full height over the majority of the second floor creating enough space for two generous double bedrooms, an en-suite and a family bathroom.

The new fold in the roof opened up the previously eaves-constrained top floor, while reconfiguring the stairs delivered enough space for an extra two metres in the living room and an en-suite for the first-floor bedroom. Covid-19 considerations applied to everything from materials to working patterns. All meetings with the clients were held via video call, as were site meetings to discuss project progress and devel-opments. To comply with social distancing requirements, the contractor introduced a rota for his team, so that they could work in shifts.

One of the main issues was the joinery, all of which was due to be made by an Italian company. When that company closed its doors for the Italian lockdown, Adams+Collingwood had to urgently tweak the Ladbroke Terrace design. Their changes allowed for a London-based carpenter to come on board instead, building the joinery on site in order to avoid any delays related to ordering and importing items from overseas.

The project was completed on schedule in June 2020. The client had originally bought the property in June 2019, meaning that the whole process of renovating and adding a new roof – including pre-app, planning, party wall agreements and construction – was completed within the year.

Data

  • Begun: Nov 2019
  • Completed: Jun 2020
  • Floor area: 160m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £250,000
  • Funding: private
  • Tender date: Oct 2019
  • Procurement: JCT Intermediate with Contractor Design
  • CO2 Emissions: 15kg/m2/year
  • Address: Notting Hill, London, W11, United Kingdom

Professional Team

Suppliers