St. John's Street North

50.8 Architecture + Interiors, Chichester, 2019

 

jt01_161 

Photography by Julia Toms Photography     Download Original

  • jt01_161    
  • jt01_163    
  • jt01_154    
  • jt01_124    
  • jt01_103    
  • jt01_107    
  • jt01_134    
  • ajsp_20_st_johns    
  • ajsp_20_st_johns2    
  • ajsp_20_st_johns3    
  • ajsp_20_st_johns4    
  • ajsp_20_st_johns5    
  • ajsp_20_st_johns6    

Renovating a home not only restores the house, but we feel creates a new lease of life for the immediate neighbourhood as well

We had the unique opportunity to renovate and extend a beautiful Georgian home in St John’s Street, an area full of elegant period townhouses within Chichester’s city walls and Conservation Area.

The home is a semi-detached five storey house which has been fully refurbished with a beautiful light filled single-storey rear extension. The most important consideration for the Clients was to ensure that any new space created would connect seamlessly with its historic origins. Therefore our design for the striking contemporary extension needed to make a statement against the original period building to ensure there was nothing ‘faux’ or ‘soft’.

The high-specification new glass framed extension encloses the light well to the basement and is fully glazed utilising a structural glazed roof and glazed panoramic sliding doors by Maxlight. We designed the extension to be a double-height space to ensure the basement had more than enough daylight as a bedroom has been created below as part of the renovation.

The courtyard has also been beautifully upgraded and its setting within the high historic walls that surrounds the garden now provides a quiet inner city sanctuary. By having the outdoor space directly accessible from the ground floor kitchen/dining room ensures this garden will be used as an additional ‘room’, weather permitting, all year round.

The before photos show that the main issue with the building was that the ground floor lacked natural light, by extending using glass as the main design focus, it takes this building forward securely into the next one hundred years and is now a beautiful light filled home.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: 3900 / year for basement & ground floor (scope of project); 8755 / year for entire house

Data

  • Begun: Jul 2018
  • Completed: Jul 2019
  • Floor area: 114m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £250,000
  • Funding: private
  • Tender date: May 2018
  • Procurement: JCT Prime Cost Contract
  • Address: St. John's Street, Chichester, PO19, United Kingdom

Professional Team

Suppliers