St George's Ave

Amos Goldreich Architecture, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

oh_353a-272 

    Download Original

  • oh_353a-272    
  • oh_353a-274    
  • oh_353a-95    
  • oh_353a-16    
  • oh_353a-33_op2    
  • oh_353a-82    
  • oh_353a-252    
  • oh_353a-255    
  • t-202_pr-es_ps_sec    
  • t-402-staircase_to_loft_pr    

Refurbishment and transformation of a maisonette in Tufnell Park, including the addition of a new loft conversion to provide a tranquil haven for the owners

The property forms part of a Victorian end of terrace house on St George’s Avenue and includes a bespoke feature staircase to the new loft space, fulfilling the clients’ requests to maximise all possible space whilst creating a new home that felt light, airy and calm. The loft, although relatively small due to planning policy constraints provides the clients with a light filled room for use as a multifunctional, zen space. Additional storage has been subtly integrated into the eave space, which is easily accessible, and the new dormer windows open to a Juliette balcony, maximising natural light and providing an indoor / outdoor flow.

A bespoke winding timber staircase provides access to the loft from the floor below. The existing layout of the top floor only allowed for a very tight footprint for the new staircase which was one of the biggest challenges. The staircase had to be both functional and beautiful. The stair treads are built out of solid oak to match the existing floor throughout the flat. Timber slats, spanning the full height of the staircase provide a safe enclosure while keeping the staircase transparent. At the loft level, the slats become a balustrade. A glass balustrade is fixed to the inner face of the stairs and the space beneath the staircase utilised as built-in storage. Elsewhere in the property, the bathrooms have been transformed with a carefully selected palette of materials that continue to provide tranquil spaces across a small footprint.

Photography by Ollie Hammick

Data

  • Begun: Jun 2018
  • Completed: Sep 2018
  • Floor area: 125m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £95,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2018
  • Procurement: JCT MW
  • Address: St George's Avenue, London, N7, United Kingdom

Professional Team

Suppliers