House AA

Enclosure Architects, London, 2016

 

ksp2 

    Download Original

  • ksp2    
  • ksp1    
  • ksp7    
  • ksp3    
  • ksp4    
  • ksp5    
  • ksp6    
  • ksp8    
  • ksp9    
  • ksp10    
  • ksp_detail_0    
  • ksp_elev_0    
  • ksp_iso_0    
  • ksp_plans_0    
  • ksp_section_0    
  • ksp_stair_0    

Terminating an existing terrace of Victorian houses in South east London, this new build, wedge shaped, compact two bedroom house, is modulated by a teardrop plot at the diagonal intersection of two suburban roads

The front facade replicates the existing 5.5m module of the terrace, returning at the ridge point with a diagonal splay that follows the adjacent boundary to create two two separate garden courts at the rear and the side of the house.

By raising the roof of the house to the top of the adjacent parapet, in line with the stepped pairing of the houses which make up the terrace as it climbs the gently sloping hill on which it sits, a generous 2nd floor bedroom and en suite has been inserted into the roof space. This allows the 36m2 floor plate to provide two large double bedrooms, each with adjacent bath/shower rooms, one on the first floor and one on the second, with the ground floor providing an open plan double aspect kitchen living dining room.

The three storeys are connected via a dramatic full height stairwell, mirror clad at ground floor, in which a floating ribbon stair is supported by a sculptural glazed screen that provides both a bearing for the floating stair and protection from falls. At the front of the house, an expressed, picture framed bay window with indented openings to either side mediates the corner facades. To the rear, the corner of the house is simply enhanced by a wrap around pair of sliding windows which create a dramatic cantilevered opening to the rear court and connecting passage.

Internally, the detailing of the house is informed by shadow gaps and the separation of planar elements in which a warm palette of pale grey walls and tiles, engineered oak flooring, and dark grey expressed walls to the stair and the kitchen creates an intimate, contemporary ambience.

Photography by David Harrison

Data

  • Begun: Aug 2016
  • Completed: Feb 2016
  • Floor area: 89m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £232,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2015
  • Procurement: JCT MW via competitive tender
  • Address: Kimberly Avenue, London, SE15, United Kingdom