26 Sudbourne Rd

Stefan Shaw Studio, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

stefan_shaw_studio_sudbourne_road_2 

Client's father     Download Original

  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_2    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_1_0    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_10    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_3_0    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_5    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_11    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_6    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_7    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_8    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_9    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_4    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_drawings_1    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_drawings_2    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_drawings_5    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_drawings_3    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_drawings_4    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_sketch_02    
  • stefan_shaw_studio_sudbourne_road_sketch_01    

This share-of-freehold ground floor flat in south London has been given more space and natural light.

Satisfying the requirements of a young growing family who needed more space and natural light and who craved texture, colour and a luscious rear garden, it had to meet (and hopefully exceed) their dreams, while fitting into the tight-knit urban grain of Brixton, south London.

Orientating the habitable areas of the home toward the rear garden in an an open-plan arrangement, the new kitchen and lounge spaces make the most of solar orientation and new openings in the rear facade that maximise through flat views and allow light penetrate deep into the home.

Through celebrating the unique level changes of the dwelling, and providing a previously non existent level access to the garden from both the upper and lower areas of the property, the new spaces were each given a unique materiality, texture and character that brought the owners past exuberant wanderlust into everyday life.

Throughout the home, colour fills the senses. Ruby reds and coffee tones inspired by travels to South America fill the kitchen, while the large open-plan spaces promote social interaction and set a fabulous stage for enjoying life. Jade greens and smokey whites from Southeast Asia inspire the lushly coloured, geometric family bathroom, which has now been 'conveniently' relocated to within the property.

For the owners, the garden played a key role in the usability and enjoy-ability of the house and had a huge impact on the quality of life. As such the proposal sought to enhance accessibility and visual connection, while the extra bedroom – extended in a contemporary brick pattern that distinguishes old from new – provides a welcome home for their new family member.

The contemporary juxtaposition of old, tarnished brick, plays with the new textured brick extension in a dynamic but calming form, while the opening of the rear facade for the large folding glazed doors and glass roof dramatically improves the perception of sky and natural light from within. All in all, we were very pleased with the result, but were more than delighted to see the faces of the clients when they first set foot in their new home post-completion.

Data

  • Begun: Oct 2017
  • Completed: Feb 2018
  • Floor area: 87m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £83,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2017
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: 26 Sudbourne Rd, Brixton, London, SW2 5AQ, United Kingdom

Professional Team