Sudbourne Road

Jo Townshend Architects, London, 2018

 

pano_5542_5546_-_211118_jo_townshends_brixton_-_small 

Peter Landers     Download Original

  • pano_5542_5546_-_211118_jo_townshends_brixton_-_small    
  • pano_5535_5537_-_211118_jo_townshends_brixton_-_small    
  • pano_5528_5530_-_211118_jo_townshends_brixton_-_small    
  • pano_5517_5521_-_211118_jo_townshends_brixton_-_small    
  • pano_5514_5516_-_211118_jo_townshends_brixton_-_small    
  • pano_5483_5485_-_211118_jo_townshends_brixton_-_small_0    
  • pano_5483_5485_-_211118_jo_townshends_brixton_-_small    
  • pano_5463_5462_-_211118_jo_townshends_brixton_-_small    
  • aj_201-proposed_ground_floor_plan    
  • aj_216-proposed_iso    
  • aj_214-proposed_long_section    
  • aj_212-proposed_rear_elevation    

An extension in Brixton, south London.

JTA were approached to replace an existing single-storey extension to a large residential property in Brixton, where the client’s key concerns were to create a light, openable space that would encourage parties and gatherings, all achieved with a minimal environmental impact.

Working closely with the client on and off site, JTA were able to conceive a unique design centred around their needs, which incorporated themes of Art Deco interiors to align with an existing piece of joinery. The continuous use of Ketley quarry tiles throughout the design aid a seamless connection between the interior and exterior, complimented with bespoke full-height timber sliding doors, taking inspiration from those of The Barbican Estate.

A multifaceted open-plan extension features a mobile unit, with disconnecting sockets, which acts as a buffer between the kitchen and dining areas. JTA collaborated with high-quality joinery company MJC to subtly incorporate an existing family heirloom, which provides a contrast against the opposing white ply and stainless steel finishes in the kitchen area.

Sudbourne Road embraces a eclectic identity while maintaining design individual to the client, and as with all of our projects, the success of the work grew from understanding spatial hierarchy, embracing craftsmanship and adapting to the needs of the client.

Data

  • Begun: Aug 2018
  • Completed: Mar 2018
  • Floor area: 154m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £119,478
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2017
  • Procurement: MW CD 2016
  • Address: 42 Sudbourne Road, London, SW2 5AH, United Kingdom