Talfourd Road

Stefan Shaw Studio, London, 2020

 

talfourd_rd_stefan_shaw_studio_5 

Photography by Adam Scott (website)     Download Original

  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_5    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_4    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_2    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_7    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_8    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_10    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_9    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_12    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_13    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_14    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_16    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_17    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_18    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_21    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_19    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_15    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_3    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_6    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_11    
  • talfourd_rd_stefan_shaw_studio_20    

The transformation of this mid-terrace, split level victorian home illustrates how the delights of a 19th-century townhouse can be brought into the 21st century with a bold, and contemporary approach

The high-end refurbishment and double height extension brings drama and excitement to the every-day activities of the home, while retaining the historic essence of the building.

In playful juxtaposition the Victorian details and contemporary interior design unite old and new. spaces are formed with sunlight penetrating deep into the plan from either side of the home, while bespoke built-in furniture and floor to ceiling glazing provide modern solutions to the questions home life in 2020 poses. Integrated storage, data points in each room and soundproofing sympathetically blend comfort and technology into the period details of the original building.

Removal of the previous split-level lower ground floor room to the rear allowed for the original dog-leg stair to be re-aligned to provide uninterrupted views of the landscaped garden through the house upon entry. Two of the stacked windows were then combined to create a dramatic focal point for the project in the form of a more than double height sash window to the rear facade. Married with a uniquely bespoke panelled door and frameless skylight above, the rear of the building opens onto the exterior and sky above with effortless fascination.

On first floor, the entire level was given over to the luxuaries of relaxation. The master suite with double windows and full width and height wardrobes connects through into a garden facing ensuite large enough to house a marble clad bath, double walk in shower and bespoke floating vanity console.

The basis of all design was rooted in a crafted approach to construction with exposed timber, marble and brick throughout. From top to bottom the finishes and colour pallet are clean, crisp and modern, and while delicate, come alive with the reflective hues and warm tones of the polished brass and glass details of the taps, power sockets, light fittings and furniture of the charismatic owners.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Jun 2019
  • Completed: Oct 2020
  • Floor area: 188m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £102,000
  • Funding: private
  • Tender date: Apr 2019
  • Procurement: JCT minor works building contract with contrators design portion
  • Address: Brockley, London, SE14, United Kingdom

Professional Team

Suppliers