Hampton Tree House

Somorjay & Talliss, Hampton, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

img_5281 

Somorjay & Talliss     Download Original

  • img_5281    
  • img_5180_1    
  • img_5277    
  • img_5266_2    
  • img_5257_2    
  • img_5180    
  • img_2780    
  • img_5176    
  • drawing_no._2    
  • drawing_5    
  • drawing_no._1    
  • drawing_no._3    
  • drawing_no._4    
  • working_detail_0    

A conversion in Middlesex.

Hampton Tree House comprises the conversion of a garage abutting a 1980s developer house, along with an extension perched above it, and taking advantage of a redundant strip of land.

The brief was to achieve flexible accommodation, capable of adapting to changing family circumstances. The result was fourfold.

One: an additional bedroom, which in contrast to the original developer’s rooms is capable of being comfortably furnished.

Two: an increase in the area of the house of 26 sqm. At ground floor level, a separate dining room with adjacent home office area is created – complete with wine cellar below. All of this would be readily converted to form a self-contained apartment with its own front door and sheltered, sunny outdoor space. The resultant dwelling might suit an elderly relative or live-at-home adult offspring, but it could also be made sufficiently separate to facilitate the generation of income, by way of letting via AirBnB or even to a longer-term tenant.

Three: a more fluid architectural space contrasting with the original cellular rooms.

Four: the presentation of a public face to the end of the street, again, in contrast to the original gable, and punctuated by windows placed to admit sunlight throughout the day.

Central to the construction was the re-use of roof tiles, timber, bricks and steel components from the both demolition work, and other sites. The original garage slab was retained and extended, with one new pad foundation needed under a corner column. The steel for the stair was assembled on site, using an angle grinder and an arc welding kit. New materials include sheep’s wool insulation, English sweet chestnut cladding and elm flooring and stair. When funds permit, the photovoltaic panels will be added to the roof.

Data

  • Begun: May 2018
  • Completed: Dec 2018
  • Floor area: 26m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £75,000
  • Funding: Re-mortgage
  • Tender date: Apr 2018
  • Procurement: JCT Householders
  • Address: 10 Morland Close, Hampton, TW12 3YX, United Kingdom